![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiHBdoHST7xNSDHrj8X5F_eQmg1JLZTvdlxSt6_jJt6kyayx0v8HP7YIDySjq8jIbwvYvNzhBOfFjrBwhF0w_j_qqBNncsCaT6iGOJOtgzuu9bXTSNyURKD9Nzz9bKuQQwPjU6aHQqw-cI/s640/piva.png)
Onaj tko se nađe u Sibiru i otvori bocu piva, ili bilo kojeg drugog pića, neće imati puno vremena za uživanje u njoj. Dapače, ako uspije izvući jedan gutljaj, to se već smatra uspjehom. Naravno, ako to pokuša napraviti na svježem zraku, koji je debelo ispod ništice.
U videu kojeg prenosi English Russia, ruski mladić pokazuje upravo netom navedeno. Uspio je povući samo jedan gutljaj, prije nego li se njegova superohlađena boca pive zaledila.
U opisu videa nije navedeno kolika je temperatura zraka u trenutku snimanja, ali se superhlađenje dogodilo poprilično brzo.
Znanost kaže kako je kod superhlađenja tekućine potrebno samo izbjeći prijelomnu točku kristalizacije, a tekućina će nakon toga i dalje ostati u tekućem stanju i na temperaturama nižim od 0 stupnjeva Celzija.
Nakon toga, okidač za kristalizaciju može biti bilo kakavo protresanje, boce u ovom primjeru, ili pojava i samo jednog mjehurića zraka.
Post A Comment:
0 comments: