Unovčiti sir – prije zvuči kao šala, nego kao ozbiljan finansijski poduhvat.
Ipak, u nekim regionima Italije ovo je stvarnost, jer je čuveni “Ređiano” parmezan toliko dragocjen da su neke banke voljne da zadrže sir kao otplatu dugova i kredita svojih klijenata.
Banka “Kredito Emiliano”, na prvi pogled je banka kao i svaka druga, sa ispostavama širom Italije. Ono što je razlikuje jeste to što u sefu nećete pronaći poluge zlata, dijamante ili novac. Umjesto toga, u njihovim trezorima nalaze se desetine hiljada kolutova parmezana, pažljivo smještenih na policama.
Ova banka sir preuzima od lokalnih domaćina u zamjenu za otplatu kredita ili njegovo smanjenje za tri odsto. Službenici banke brinu o sazrijevanju sira, kao i određenoj temperaturi i nivou vlažnosti.
Možda je čudno, ali banka “Kredito Emiliano” parmezan tretira kao što druge banke tretiraju zlato i to iz jako dobrog razloga: trezor sa sirevima vrijedan je oko 200 miliona dolara.
S obzirom na to da je Italija zapala u najgoru krizu od Drugog svjetskog rata ova banka je umnogome pomogla proizvođačima parmezana da njihova proizvodnja ne propadne. Proizvođači su srećni što čak 80 odsto dugova otplaćuju sirom, a samo mali dio kamate novcem, a ni banka ne gubi, jer uvijek može da proda robu i zaradi novac.
Navigation
Post A Comment:
0 comments: